Az ipari terület kiválasztásának legfontosabb szempontjai

>

Minden ipari vállalkozás számára létfontosságú, hogy ideális helyet találjon tevékenységének végzéséhez. Olyat, amelyik megfelel a jogszabályi előírásoknak, hatékony működést biztosít és a korszellem elvárásainak is eleget tesz. Az optimális ipari terület megtalálása ezért az egész termelés döntő, meghatározó tényezője. De hogyan és mi alapján lehet eldönteni, hol érdemes belevágni egy ilyen nagy volumenű projektbe?

Mi az az ipari terület?

Az ipari terület olyan hely, ahol a termelés és a gyártás folyik. Különböző gépek, technológiák és emberi munkaerő által állítanak elő különböző termékeket. Gyakran megtalálhatóak itt nagyüzemi létesítmények, gyárak, raktárak és logisztikai központok, ahol a termékek gyártása, raktározása és szállítása történik. Az ipari területek gazdasági fejlődést hozhatnak a régióknak, de ugyanakkor környezeti és infrastrukturális kihívásokat is jelenthetnek. Fontosak a gazdaság szempontjából, mivel hozzájárulnak a termelési és foglalkoztatási lehetőségek teremtéséhez.

Hivatalos besorolása szerint, de köznyelven másképpen még így lehet megfogalmazni: az ipari terület olyan hely, ahol olyan gazdasági építményeket lehet elhelyezni, amiket más területeken nem szabadna építeni. Egyes területek a nagyon zavaró és veszélyes üzemek számára vannak fenntartva, ezek például a tűzveszélyes vagy zajos üzemek. A másik típus pedig általában az ipari, energia és városi infrastruktúra építményeinek helyszínét jelenti. Az ipari területeken egyes esetekben elhelyezhetnek olyan épületeket, amelyek a gazdasági tevékenységhez kapcsolódó lakhatást, valamint egyházi, oktatási, egészségügyi és szociális intézményeket szolgálnak.

ipari terület

Milyen vállalatoknak van szüksége ipari területre?

Az ipari területek számos különböző vállalkozás és iparág számára nélkülözhetetlenek. A gyártó vállalatok itt találják meg a helyet termelésükhöz és a raktározáshoz, legyen szó autógyártásról, élelmiszer- és italiparról vagy építőiparról. A logisztikai és szállítmányozási vállalatoknak is megfelelő infrastruktúrára van szükségük az áruk hatékony szállításához és raktározásához. Az energiaipar szereplői, mint az erőművek, olajfinomítók és gázüzemek, szintén nagy területeket igényelnek az infrastruktúrájukhoz, beleértve a biztonsági előírásoknak való megfelelést.

Az ipari területek tehát különböző iparágak és vállalkozások számára biztosítják a szükséges helyet és infrastruktúrát a tevékenységükhöz, hozzájárulva a gazdasági növekedéshez és fejlődéshez.

Milyen ipari ingatlanok léteznek?

Az ipari ingatlanokat három fő kategóriába sorolhatjuk az ipari szektorban. Ezek a következők:

  • Az első csoportba tartoznak a technikaorientált ingatlanok, amelyek kifejezetten egy meghatározott technológiai folyamat működtetésére szolgálnak, ilyenek például a sörgyárak vagy erőművek.
  • A második kategóriát képezik a többfunkciós ipari ingatlanok, amelyek sokféle ipari tevékenységhez alkalmasak vagy könnyen átalakíthatók, például raktárak vagy üzemcsarnokok.
  • A harmadik típus a vegyes, technológiaorientált üzemeket és általános használatot is lehetővé tevő ingatlanokat foglalja magába, mint például a papírgyárak és faipari üzemek, ahol egyidejűleg találhatók technológiai folyamatok és szabadon használható területek.

A felsorolt kategóriák az ipari ingatlanok sokféle funkciójának és hasznosítási lehetőségének megértésében segítenek, és fontos szerepet játszanak az ipari területek tervezésében és fejlesztésében is.

Ipari terület Budapest frekventált területén

A tökéletes ipari terület ismérvei

Ideális esetben az ipari területeknek számos kritériumnak kell megfelelni, hogy hatékony és sikeres működést biztosítsanak. Legyen jó helyen, optimális méretben, fenntartható, innovatív és nyújtson egyéb extrákat – sokféle elvárás megfogalmazható velük szemben.

Jó elhelyezkedés

Az elhelyezkedés döntő fontosságú. Az ideális ipari terület jó helyen található, könnyen hozzáférhető a fő közlekedési útvonalakhoz és autópályákhoz. Ez segíti a gyors és hatékony áruszállítási folyamatokat, ami kritikus a logisztikai hatékonyság szempontjából.

Ideális méret

Az ingatlanok mérete szintén kulcsfontosságú. Az ideális ipari terület olyan ingatlanokat kínál, amelyek a vállalkozások szükségleteivel arányosak. Rugalmas bérleti szerződésekkel lehetővé teszi az ingatlanok testreszabását az egyedi igényeknek megfelelően.

Fenntarthatóság

Az ipari területeknek új megközelítésekre is szükségük van a 21. században. Az egyik legnagyobb trend az ipari területek fenntarthatósága, vagyis a zöld épületek kialakítása. A vállalatok egyre inkább környezetbarát technológiákat és folyamatokat alkalmaznak, hogy csökkentsék a környezeti hatásukat. Az ipari területeknek is lépést kell tartaniuk az új trenddel, és be kell építeni az energiahatékony megoldásokat, valamint a megújuló energiaforrásokat a működésükbe.

Automatizáció

Az automatizáció és a robotika szintén meghatározó szerepet játszik az ipari területeken. Az emberi munkaerőt egyre inkább kiegészítik vagy helyettesítik a gépek és robotok. Ez nemcsak a hatékonyságot növeli, hanem a termékek minőségét is javítja. Az ipari területeknek meg kell tanulniuk alkalmazkodni az új világhoz, és megfelelő képzést biztosítani a munkavállalóknak az új technológiák kezeléséhez.

Megfelelő raktárkapacitás

Az e-kereskedelem robbanásszerű növekedése is hatással van az ipari területekre. Az online vásárlások és a gyors szállítás elterjedése miatt az ipari területeknek alkalmazkodniuk kell az új kihívásokhoz, például a kiadó raktár kapacitásának bővítéséhez és a logisztikai folyamatok hatékonyabbá tételéhez.

Intelligens rendszerek

Az „okos városok” és a hálózatba kapcsolt technológiák térhódítása további lehetőségeket nyit meg az ipari területek számára. Az intelligens infrastruktúra és az adatelemzés segítségével az ipari területek hatékonyabban működhetnek és jobban képesek lesznek előrejelzéseket készíteni a működésükre vonatkozóan.

Extrák

Az ideális ipari terület további széleskörű szolgáltatásokat kínálhat, mint például biztonsági intézkedéseket, parkolókat, irodai támogatást és helyi infrastruktúrát. Az ilyen terület számos előnnyel jár a vállalkozásoknak, hozzájárulva azok hosszú távú sikeréhez.

Miért olyan előnyös a Park22 ipari területet választani?

A Park22 ipari ingatlanok számos előnnyel rendelkeznek, és megfelelnek a felsorolt elvárások nagy részének is. Elhelyezkedésük kiváló, hiszen közvetlenül az M0-ás körgyűrű mellett találhatók raktárak és irodák. A parkolási lehetőségek gazdagok, 420+ bérelhető parkolóhellyel rendelkeznek. Összesen több mint 60 ezer m2 bérelhető terület található, köztük 45 ezer m2 kiadó raktár és csarnok. Ideális felszereltséget kínálnak logisztikai és gyártási vállalkozásoknak. Az elhelyezkedés révén az autópályák könnyen elérhetők, lehetővé téve az országos lefedettségű és nemzetközi logisztikát.

Az ingatlanok korszerűek, energiatakarékosak és fenntarthatóak, környékük pedig számos étkezési, vásárlási és kikapcsolódási lehetőséget kínál. A helyi ingatlanüzemeltetés gyors problémamegoldást biztosít, és könnyen megközelíthetőek tömegközlekedéssel is. Ideális választás azoknak a cégeknek, akik belvárosi áruellátást szeretnének biztosítani Budapest peremkerületéből. A park területén rengeteg zöld terület található, és az ingatlanok energiahatékonyságára is kiemelt figyelem hárul.

Az irodák ‘A’ kategóriásak, amelyek rugalmasan alakíthatók a bérlők igényei szerint. A raktárak 700 m2-től elérhetőek, ideális méretűek KKV cégeknek, illetve modern technológiákkal felszereltek. A park tervezésekor a fenntarthatóságra helyezték az egyik fő hangsúlyt, beleértve a zöld környezet kialakítását, energiatakarékosságot és környezetbarát megoldásokat. A környezetbarát szemlélet egyben egészségesebb munkakörnyezetet és pozitív marketing imázst is eredményez.

A Park22 modern ipari ingatlanok összességében minden szempontból az egyedi bérlői igények kielégítésére fókuszálnak. Az irodák szerkezetkészek, így a bérlőknek kreatív szabadságot biztosítanak a belső elrendezés és válaszfalak alakításában, melyeket a bérlők igényeire szabnak személyes egyeztetés alapján, beleértve a létszámigényt és elképzeléseiket. Kiváló műszaki paraméterekkel rendelkeznek, ideértve az energiahatékony hűtés-fűtés rendszert is.

Amennyiben ipari területet keres, ne keressen tovább, hiszen tudunk egy remek lehetőséget!