A környezetbarát iroda előnyei

>

A környezetbarát iroda első hangzásra jól csengő marketing húzásnak is tűnhet. Hiszen – sajnos – még mindig sokan vallják azt, hogy a zöld szellemiség egyfajta divat. De ha így is van, talán az sem akkora baj. A fenntarthatóság gondolata ugyanis a 21. században egyszerűen nélkülözhetetlen. Egy modern iroda nem teheti meg, hogy ne vegye figyelembe a zöld szempontokat, a bolygó és a munkavállalók egészségét. Elárulunk egy titkot: a dolgozók közérzete is sokkal jobb lesz egy ilyen helyen, ráadásul a hatékonyság is nő – szó szerint mindenki jól jár. De mitől lesz egy iroda zöld és környezetbarát, illetve hogyan teremthetünk ilyen körülményeket?

környezetbarát iroda

Miért fontos a zöld, környezetbarát iroda?

Egyrészt azért, mert létszükséglet. A bolygónak, az embereknek szüksége van a változásra. A zöld, modern iroda viszont nem csupán környezetbarát, de üzletileg is előnyös. A költségmegtakarítás mellett egészségesebb munkakörnyezetet is biztosít, javítva a munkavállalók teljesítményét és elégedettségét. A fenntartható megközelítés pedig pozitív hatással lehet a vállalat imázsára és ügyfélkapcsolataira. Az ilyen típusú irodák megteremtik azt a környezetet, ami támogatja az egészséges, produktív munkavégzést, miközben minimalizálják a környezeti terhelést. Nem csupán kényelmes munkahelyek, hanem a jövő generációinak életminőségét is formálják és javítják.

Kiemelkedő szempont tehát a gazdaságosság, hiszen a fenntartható irodák korszerű technológiával rendelkeznek, amelyek csökkentik az energia- és vízfogyasztást, ezzel párhuzamosan csökkentve a rezsi költségeket. A hatékonyabb hulladékkezelés és újrahasznosítási rendszerek további költségcsökkentést tesznek lehetővé.

A fenntarthatóságra való törekvés tehát kiemelten fontos a mai üzleti világban, és azok a vállalatok, amelyek környezettudatosan működnek, pozitív fényben tűnnek fel. A zöld épületek környezetbarát jellegük révén hozzájárulnak ugyanis a vállalat pozitív megítéléséhez és hitelességéhez.

A környezetbarát iroda legfőbb jellemzői

Az üzleti világban egyre nő a tudatosság a fenntarthatóság kapcsán, és ennek egyik megnyilvánulási formája a zöld, környezetbarát iroda. Egy ilyen hely megtervezése és kivitelezése számos aspektusból közelíthető meg. A White Star Real Estate és az Europa Capital által kialakított Park22 projekt példája megmutatja, hogy a zöldfelületek, épületek optimális egyensúlyának fenntartása mennyire fontos már a tervezési fázisban. A projektben a megújuló energiaforrásokra és hőszivattyúk telepítésére is odafigyelnek. Az újrahasznosított anyagok használata és az effektív hulladékkezelés egyaránt része a fenntartható megközelítésnek. A fenntarthatóság nemcsak a megújuló energiaforrások használatát jelenti, hanem az újrahasznosított anyagok és az effektív hulladékkezelés integrációját is.

környezetbarát iroda előnyei

Energiahatékonyság

A környezetbarát irodák energiahatékonyságukban is kiemelkednek. A LED fényforrások, szürkületérzékelővel ellátott kültéri világítás, világítási zónák a raktárcsarnokokban, intelligens fogyasztásmérők, és jelenlétérzékelők a közös irodaterületeken mind hozzájárulnak az energiafogyasztás optimalizálásához.

Biodiverzitás, biológiai sokszínűség

A környezetbarát irodaházak nemcsak az emberi kényelemre, hanem a természetvédelemre is összpontosítanak. Ezért szükséges a biológiai sokféleség kialakítása a telek területén. A madárházak, rovarszállók mind azt célozzák, hogy támogassák a helyi ökoszisztémát. Egy igazi zöld, környezetbarát iroda harmonizál a természettel, elősegítve a városi biodiverzitást és az élővilág megőrzését.

Parkosított környezet

A zöld irodák nem csupán belső téren, de külső környezetükben is figyelmet fordítanak a parkosításra. A relaxációra alkalmas zöldfelületek, a zöldfalak és a parkosított környezet ideális körülményeket teremtenek mind a munkához, mind a kikapcsolódáshoz. Egy zöld park tehát nem csupán esztétikailag vonzó, hanem az alkalmazottaknak is kikapcsolódást is biztosít, elősegítve ezzel a munkahelyi jólétet és produktivitást.

Elektromos autótöltők

Az elektromos járművek térnyerésével a környezetbarát irodák – jó esetben – elektromos autótöltőkkel is rendelkeznek, lehetővé téve a fenntartható közlekedés támogatását. Ez nem csupán a vállalatoknak kínál lehetőséget a környezetbarát közlekedés előnyeinek kiaknázására, hanem ösztönzi az alkalmazottakat is az elektromos járművek használatára, hozzájárulva ezáltal a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez.

Kerékpártárolók, kerékpárutak

A kerékpározás népszerűsítése egyértelműen része a környezetbarát iroda koncepciójának, amely kerékpártárolókat és kijelölt kerékpárutakat is magában foglal. Ennek lehetősége nemcsak a fenntartható közlekedési lehetőségeket teszi lehetővé, hanem ösztönzi az egészséges és környezetbarát közlekedési alternatívák választását, javítva az alkalmazottak fizikai és mentális egészségét.

Fenntartható vízgazdálkodás

Az alacsony vízigényű csaptelepek, perlátorok és szenzoros csapok a környezetbarát iroda vízgazdálkodásának részét képezik. Érdemes ugyanis az intelligens vízgazdálkodásra is figyelmet fordítani, minimalizálva ezzel a vízfogyasztást és hozzájárulva a vízkészletek fenntarthatóságához.

Emberi tudatosság

Egy dolog, hogy milyen az infrastruktúra és a körülmények. Viszont az sem utolsó szempont, hogy maguk az ott dolgozók miképpen gondolkodnak a környezetbarát munkahelyről. Hiszen a kevesebb nyomtatott papír, a digitalizációs folyamatok előnyben részesítése, a kevesebb vízfogyasztás, a kerékpárral munkába járás vagy elektromos autó használat egyaránt kis lépés az embernek, de nagy lépés az emberiségnek. Tehát van egy ilyen oldala is a dolgoknak, hogy minél többen tartják szem előtt a környezetbarát feltételeket, annál zöldebb lesz a mindennapi környezet is.

Szerencsére ma már tapasztalható, hogy egyes munkavállalók számára is kiemelten fontos, hogy környezetbarát munkahelyen dolgozzanak. Ha így tesz dolgozó-munkáltató, építész és lényegében bárki, akkor egy sokkal szebb jövő elé nézhetünk!

Környezetbarát iroda bérlése: lépjen be a 21. századba Budapest frekventált részén!

Lépjen be a 21. századba és béreljen zöld irodát a Park22-től! A projektet a White Star Real Estate és az Europa Capital közösen valósítja meg, amely kiemelkedik a környezettudatosság terén, és ideális választás a modern, fenntartható iroda koncepció iránt érdeklődő vállalatoknak. Frekventált budapesti elhelyezkedése mellett a projekt tervezési folyamatai során is kiemelkedő figyelmet kapott a zöldfelületek és az épületek optimális egyensúlyának megtartása. A Park22 területén összefüggő park, háromszintes, cserjés zöldfelület és több mint 900 fa telepítése teszi egyedivé és környezetbaráttá a környezetet.

A Park22-ben bérelt iroda nemcsak környezetbarát, de számos üzleti előnnyel is jár. A fenntartható energiaforrások használatától kezdve az újrahasznosított anyagok használatáig a projekt számos területen követi a legújabb környezettudatos trendeket. Az alacsonyabb energiafogyasztásnak és a környezettudatos megközelítésnek köszönhetően irodaházaink nemcsak a vállalatoknak, de a környezetnek is jót tesznek rövid- és hosszú távon egyaránt.

Vegye fel velünk a kapcsolatot, vagy béreljen zöld irodát a Park22-től, és legyen részese a fenntarthatóság irányába tett közös erőfeszítéseinknek!