Raktározás folyamatai és előnyei extra tippekkel

>

A raktározás az a folyamat, amelynek során nagy mennyiségű árut, terméket rendszerezve tárolunk. A beérkező és kimenő termékeket is fizikailag egy helyen, a raktárban kezeljük. A rendszerezés és rendszeres leltár, készletnyilvántartás pedig segít, hogy mindig friss adatokkal rendelkezzünk az aktuális készletről, valamint megmutatja az importtal és exporttal kapcsolatos számokat.

A raktározás folyamata

Bizonyos szempontokból eltérhetnek a különböző vállalatok raktározási folyamatai. Van azonban néhány olyan pont, amely minden raktározási rendszer fontos és alapvető része.

  • Beszerzés: A készletnyilvántartás és az addigi megrendelések szerint az első lépés az áru beszerzése. Ez egy évek óta működő folyamatnál általában hónapról hónapra automatikusan ugyanaz a mennyiség. A piac azonban változhat, így az igény és a vásárlások is, amik a következő rendelési mennyiséget befolyásolhatják.
  • Elhelyezés: A rendelés megérkezését a termékek raktárban való elhelyezése követi. Bizonyos terméktípusoknál az sem mindegy, mi hova és milyen módon kerül elhelyezésre. A raktárok, tartóállványok elrendezése ilyen szempontból nagyon fontos.
  • Adminisztráció, készletnyilvántartás: A megrendelt készletről már a megrendelés után közvetlenül rendelkezünk egy listával, így az áru megérkezésekor fontos, hogy azonnal, tételről tételre ellenőrizzük, minden megérkezett-e. Az adminisztráció része lehet még a termékek státuszolása is, amennyiben azok a beérkezés után több folyamaton is végigmennek (pl. jelöljük, hogy az adott tételt átvettük, felcímkéztük, felkerült a polcra stb).
  • Rendelés összekészítése: A raktározás nemcsak a beszerzésről és a megrendelt áru elhelyezéséről, hanem az exportról is szól. Ügyfeleink rendelésének minőségi teljesítéséért ugyanúgy raktározási folyamat felel. Része ezért a folyamatnak ügyfeleink rendelésének összekészítése. Ezeket szintén adminisztrálni kell, hogy nyomonkövethető legyen, hány tétel fogyott.
  • Szállítás: Mivel logisztika nélkül raktározás sincs megfelelően, a szállítmányozás hatékonysága is nagyban függ a megszervezett folyamattól. Csak így garantálható, hogy a kiszállító időben megkapja a csomagokat és így azokat késedelem nélkül kiszállítsa. Ellenkező esetben csökkenhet az ügyfélelégedetlenség, sőt romlandó termékek esetén anyagi károk is keletkezhetnek. A szállítás tehát nagyon fontos része a folyamatnak, amire kiemelt figyelmet kell fordítani.
  • Leltár: Nagyon fontos lezáró része egy teljes raktározási folyamatnak a leltár készítése is. Ez összesíti, hogy jelenleg mekkora készlettel rendelkezünk, miből van hiány, tűnt-e el, vagy sérült-e meg termék stb.

Ez a folyamat mindig ismétlődik és a szolgáltatás minőségének fenntartása érdekében szükséges a bevált és hatékony raktározási eljárást követni, annak minden részletére ügyelni.

raktározás

Extra tipp: raktárkezelő szoftver használata

A raktározási folyamat hatékonyságának növelése érdekében érdemes raktározási rendszereket, szoftvereket használni. Ezek ugyanis jelentős mennyiségű időt és monoton adminisztratív munkát spórolnak meg a személyzet számára. Ezek az erőforrások pedig a raktározási rendszerek mellett más fontos területeken hasznosíthatók.

Raktározás előnyei

A raktározás nem csak arról szól, hogy a nagy mennyiségű és/vagy méretű árut egy hatalmas raktárhelyiségben tároljuk. A raktározás folyamata ennél sokkal összetettebb és nem mellékesen több szempontból is hasznos.

Hatékony megrendelés-menedzselés: Mivel a termékek mind egy helyen vannak, a beérkezett áruk kezelése és a rendelések összekészítése, szállítása mind egy helyen történik. Ez hatékonyabbá és gyorsabbá teszi ezeket a folyamatokat, emellett csökkenthetők a szállítási költségek, valamint kisebb létszámú személyzet is elegendő.

Készletkezelés: A raktározás által mindig naprakész információval rendelkezhetünk az aktuális készletről. Emellett pedig nyomon követhetjük a megrendelések számát, amitől nagyban függ az árubeszerzés. A rendszeres készletnyilvántartás és leltározás alapján kimutatásokat készíthetünk, ami pedig a jövőbeni stratégia megtervezésében nyújt segítséget.

Kockázatcsökkentés: Mivel a raktározás egy biztosított folyamat, egy esetleges sérült vagy lopott termék esetén a vállalat jogosult kártérítésre. Szolgáltatás minőségének növelése: A raktározás egy stabil, működő folyamat, ami garantálja, hogy az áru időben kiszállításra kerül. Emellett egy bevált folyamat mellett kisebb a hibázási lehetőség is, és az esetlegesen becsúszó hibákat könnyebb kezelni. Mindez növeli az ügyfélelégedettséget.

raktározás mint összetett folyamat

Raktártervezés

Bármilyen árucikket is tároljunk, azt szakszerűen kell megtenni. Ebből a szempontból nem mindegy, hogy hogyan és milyen állványokkal van berendezve a raktár. Az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni egy raktár megtervezésekor:

  • Az állványok egymáshoz ne túl közel helyezkedjenek el. Egy túlzsúfolt raktárban nehéz közlekedni, különösen, ha a nagyobb méretű dobozok mozgatásához targonca is szükséges.
  • Minden egyes árunak hozzáférhetőnek kell lennie, erre is érdemes ügyelni, amikor a raktár elrendezését tervezzük.

De nem csak a termékek és az állványok elhelyezését kell átgondolnunk raktártervezéskor. Fontos az is, hogy a megfelelő épületet válasszuk ki. Lássuk, mi alapján érdemes választani.

Hogyan válasszunk raktárépületet?

Ebben a kérdésben két alapvető tényezőt kell figyelembe vennünk. Elsősorban a termékek típusa – pl. vegyipari termékek, tartós vagy romlandó élelmiszer, alkatrészek, iratok stb – dönti el, hogy milyen raktárépületre lesz szükségünk. Romlandó élelmiszert ugyanis például csak megfelelő hőmérsékleten tárolhatunk.

A második döntő tényező pedig a tárolni kívánt áru mennyisége. Jó, ha tudjuk előre, hogy milyen mennyiségű és méretű termékeket szeretnénk tárolni, hiszen ez alapján kell kiválasztanunk a raktárhelyiség méretét is. Ennél a kérdésnél fontos előre gondolkodni, hiszen lehet, hogy a jelenlegi készlethez elegendő kisebb raktár is, de ha a jövőben rohamosan megnő a készlet, költséges és energiaigényes lesz új raktárhelyiséget keresni és átköltöztetni a készletet.

Ha a két fő szempont alapján meghatároztuk, milyen raktárra van szükségünk, további tényezők alapján is választhatunk. Ilyen például az elhelyezkedés. A nagyobb raktárak általában a városközpontoktól kívül esnek, ami bizonyos esetekben kifejezetten előny. Ilyen a Park 22 raktárcsarnoka is, ami Magyarország nemzetközi autópályáinak közelében található. Ez azért előny, mert a nemzetközi árucikkek szállításakor a teherautóknak, kamionoknak nem szükséges bemenniük a városba, amivel jelentős idő és így szállítási költség spórolható meg.

Mindezek mellett fontos, hogy legyen zárható és szellőztethető az épület, és ha ablakok nélküli, akkor a megfelelő világításra is figyelni kell. Döntő tényező lehet az is, hogy megfelelő tűzvédelemmel és jelzőrendszerrel, illetve megfigyelő kamerával rendelkezzen az épület. A megfelelő higiéniai szempontok sem mellékesek.

Raktározás a Park22-ben

A Park22 45.652 m2-es tárolási kapacitással rendelkező, 6 db raktárcsarnoka lehetőséget kínál nagy mennyiségű áru tárolására. A bérelhető raktáregységek 720 – 7700 m2 közötti területűek. A raktárépületek belmagassága 10 m, a padlók teherbírása pedig 6 tonna/m2. A tárolni kívánt termékektől függően igény szerint dokkoló kapuk és rámpák is kialakíthatók. Emellett pedig szeparált teherforgalmi és személygépkocsi úthálózat került kialakításra a parkon belül.

Mivel a park az M0-ás körgyűrűnél, a nemzetközi autópályáktól néhány percre helyezkedik el, a szállítmányozás jelentősen egyszerűbb és így költséghatékonyabb is.