Komissiózás: hogyan segítheti a hatékonyságot a raktárhelyiség?

>

A raktározás, árukezelés egy összetett folyamat, amelynek a komissiózás egy alapvető része. A hatékony komissiózás nemcsak a megfelelő munkaerőn, hanem a raktárhelyiségen is nagyban múlik. Cikkünkben ismertetjük a komissiózás fogalmát és folyamatát. Emellett pedig azt is, hogy egy raktár hogyan tudja a lehető legjobban segíteni a komissiózás folyamatát.

Mi az a komissiózás?

A komissiózás egy olyan folyamat, amely során a raktár dolgozói az árucikkeket kigyűjtik és összeválogatják egy adott megrendelés alapján. Ez a folyamat általában nagyobb raktárakban, raktárközpontokban vagy logisztikai parkokban történik, ahol a készleteket tárolják. A komissiózásnak megvannak a maga lépései és fajtái.

mit jelent a komissiózás

Komissió fajták

Számos típusú komissiózási mód létezik attól függően, hogy az adott termékek milyen módszert kívánnak meg az összeválogatás során. Emellett pedig a folyamat során rendelkezésre álló technológia is befolyásoló tényező ezen a téren. Lássuk tehát a komissiózás fajtáit!

 • Manuális komissiózás: Ebben az esetben a termékeket a dolgozók kézzel válogatják és gyűjtik össze a raktárban. Ilyenkor a folyamat minden részét emberi munkaerő végzi a rendelések feldolgozásától kezdve a termékek fizikai összeállításáig.
 • Zóna alapú komissiózás: Ez azt jelenti, hogy a raktár területét különböző zónákra osztják, és minden alkalmazott egy adott zóna termékeinek kiválasztásáért felelős. Ez azért lehet igazán hatékony, mert az dolgozóknak lehetősége van egy adott területre specializálódni.
 • Batch komissiózás: Ebben az esetben több rendelés vagy termék egy csoportban kerül összegyűjtésre. A komissiózó munkavállalók egyidejűleg dolgoznak azonos termékekkel vagy termékcsoportokkal.
 • Piece picking: A módszer lényege, hogy az egyes termékek vagy azok kis csoportjai kerülnek kiválasztásra és összegyűjtésre egy adott rendelés vagy szállítmány alapján. Ezzel a módszerrel minden terméket pontosan azok szerint választanak ki, ahogyan a rendelésben vagy szállítmányban szerepelnek.
 • Zoneless komissiózás: Ebben az esetben nincsenek szigorúan elkülönített zónák a raktárban. Az alkalmazottak a teljes területen mozoghatnak a termékek kiválasztásához.
 • Automatizált komissiózás: Ma már ebben is segítségünkre vannak a gépek, robotok és automatizált rendszerek. Ebben az esetben tehát ezek segítségével történik a termékek kiválasztása és összeállítása. Ez magában foglalhat automatikus raktári robotokat, szalagrendszereket, amelyek a termékeket mozgatják, és egyéb technológiai megoldásokat.
 • Hangvezérelt vagy RF-komissiózás: Az alkalmazottak hangutasításokat vagy rádiófrekvenciás eszközöket használnak a komissiózáshoz, ami lehetővé teszi számukra, hogy könnyen és pontosan megtalálják a kiválasztandó termékeket.

A komissiózás lépései

 1. Rendelés és szállítmány ellenőrzése: Első körben fontos, hogy a komissiózó ellenőrizze a beérkező rendelést, szállítmányt, hogy megbizonyosodjon arról, hogy minden szükséges információ rendelkezésre áll, és az összes termék megfelelő mennyiségben és minőségben érkezett meg.
 2. Készletek kiválasztása: Amennyiben az első lépésnél mindent rendben találtak, a rendelésben szereplő termékeket kiválasztják a raktárban vagy a tárolási területen. Ez lehet manuális munka vagy automatizált folyamat, például robotok vagy számítógépvezérelt rendszerek segítségével.
 3. Összegyűjtés és összeállítás: A kiválasztott termékeket összegyűjtik és összeállítják a rendelés vagy szállítmány szerint. Ekkor általában a termékeket ismét ellenőrzik, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy minden megfelel a megrendelő igényeinek.
 4. Csomagolás: A komissiózott termékek csomagolása kulcsfontosságú, ebben követni kell az előírást. Az árucikk típusától függően ugyanis eltérhet a csomagolási mód. Ez lehet dobozolás, címkézés vagy egyéb csomagolási lépések a termékek biztonságos és pontos szállításának biztosítása érdekében.
 5. Szállítás előkészítése: A csomagokat végül előkészítik a szállításra. Ez magában foglalja a szállítócédulák elkészítését, a szállítólevelek csatolását és az összes szükséges dokumentáció rendezését. A komissiózott termékeket ezután kiszállítják a megrendelőnek vagy az átvételi pontra.

Létezik egy- és kétlépcsős komissiózás. Ezek a kifejezések arra utalnak, hogy hány lépésből áll a termékek összegyűjtése és rendelés szerinti összeállítása.

Az egylépcsős komissiózás egyszerűbb és rövidebb folyamatot jelent. A folyamat során az összes kiválasztandó termék egyetlen lépésben, egy időben kerül összegyűjtésre és összeállításra. Ez a típusú folyamat általában kisebb mennyiségű rendelés vagy kevésbé bonyolult összeállítás esetén használatos, amikor a termékek könnyen hozzáférhetők és gyorsan összeállíthatók.

A kétlépcsős komissiózásnál – ahogy azt a neve is sugallja – a komissiózás folyamatát két lépésre bontják. Először a raktári dolgozók kiválasztják a termékeket a raktárból, majd ezeket az összegyűjtött termékeket további feldolgozásra viszik, ahol összeállítják a rendeléseket. Ez a megközelítés hatékony lehet nagy mennyiségű termék vagy összetettebb összeállítás esetén.

komissiozas

A raktár szerepe a hatékony komissiózásban

Most, hogy ismered a komissiózás fajtáit és a folyamat lépéseit, érdemes arról is beszélni, hogy hogyan tehetjük még hatékonyabbá. Ez ugyanis nemcsak a dolgozók gyakorlatától és szorgalmától függ, hanem attól is, hogy az adott raktárban rendelkezésre állnak-e a szükséges feltételek.

A Park22 üzleti parkjának kiadó raktárai alapján tudjuk a legjobban ismertetni ezeket a feltételeket.

Nagy terület és belmagasság

Minél nagyobb terület áll rendelkezésre az árukészlet tárolására, annál könnyebben, hatékonyabban végezhető azok összeválogatása is. Egy olyan nagy területű raktárban, mint amilyen a Park22-ben bérelhető, a különböző típusú termékeknek külön tárolóhelye lehet, ami jelentősen megkönnyíti azok megtalálását a raktáron belül.

Rugalmas oszthatóság

Egy raktárban általában nagy mennyiségű és sok különböző típusú árucikket tárolnak a cégek. Ezek megfelelő rendszerezése már a komissiózás megkezdése előtt is kiemelten fontos. Azonban ahány cég, annyi rendszerezési mód. Ezért fontos, hogy az adott raktárépület belső terén rugalmasan helyezhessük el a válaszfalakat a cég igényeinek megfelelően.

Megfelelő munkakörülmények

Ahhoz, hogy a raktár dolgozói hatékony munkát tudjanak végezni, biztosítani szükséges számukra a megfelelő munkakörnyezetet, munkakörülményeket. Ilyen például a korszerű levegőmozgatás, légkondicionálás, hőszigetelés vagy a megfelelő fényviszonyok biztosítása. Emellett a Park22 raktárainak tervezésekor a hangszigetelés is fontos szerepet kapott.

Ide sorolható az is, hogy a raktár közelében legyen zöldterület, hiszen még a megfelelő légmozgatással rendelkező raktárhelyiségekben végzett munka mellett is szükség van olyan pihenőidőre, amelyet a munkavállaló a szabadban, friss levegőn tölthet.

Megközelíthetőség

Ez a szempont mind a munkavállalók, mind a fuvarozó cégek szempontjából fontos. Ha a dolgozók könnyedén érhetik el munkahelyüket, az hatással lesz motivációjukra és így munkabeli teljesítményükre is. Emellett pedig a szállítás is hatékonyabb lehet, hiszen a szállító cég könnyedén megközelítheti a raktárat, így az árufelvétel is gyorsabb, hatékonyabb lesz. A Park22 például az M0-ás körgyűrűről egyszerűen érhető el.